Täytyy kyllä heti ensimmäiseksi kommentoida, että maisemat ajomatkan varrella ovat olleet aivan mahtavia! Varsinkin Highlandin alueella on todella upeaa. Automatkailu Skotlannissa on ihan mukavaa lukuunottamatta paikoittain hämmennystä aiheuttavaa vääränpuoleista liikennettä. Matkasuunnittelma oli alun perin ajaa Edinburghistä pohjoiseen ilman sen kummempaa päämäärää. Pohdittiin, että tällä tavalla vältetään turhaa stressiä. Adhoc-suunnittelua parhaimmillaan. 

Highland

 

Highland

 

Ehdimme käydä myös kahdessa tislaamossa Highlandin alueella. Blair Athol & Dalwhinnie. Houkutus oli kyllä suuri ostaa viskiä jo heti ensimmäisistä tislaamoista, mutta onneksi mukaan ei tarttunut kuin muutama matkamuisto. Erikoisia viskejä ehtii myöhemminkin ostamaan esimerkiksi Edinburghin Royal Mile Whiskiesistä.

 

Se on muuten uskomatonta miten paljon viskitynnyrin tyyppi vaikuttaa iän myötä väriin. Dalwhinnien tislaamolla oli esillä vierekkäin eri ikäisiä viskejä, jotka oli kypsytetty erilaisissa tynnyreissä (Refill, Sherry ja Bourbon). Ennen käyttöä tynnyreiden sisäpinta poltetaan. Tästä saadaan lisää väriä. Mikäli tynnyrit käytetään uudestaan niiden sisäpinta pitää kuoria puhtaaksi. Tämän jälkeen kuorittu pinta taas poltetaan. Muistaakseni Dalwhinnien tislaamon esittelijä sanoi myös, että polttamisesta tulee viskin 'hint of vanilla'. Vähän epäilyttävää :)

 

Blair Atholin tislaamon myymälässä oli pieni harvinaisuus. Blair Athol Cask Strength 15 yo. Pieni erä ja ainoastaan myynnissä itse tislaamossa. Hinta oli kuitenkin suhteellisen korkea. Muistaakseni noin vajaa 60 puntaa. Ei tarttunut valitettavasti mukaan. Skotlannissa on myös aika mielenkiintoisia liikennemerkkejä ja - varoituksia. Mieleenpainuvin näistä oli ehkä ajotien pintaan kirjoitettu 'Slow Children At Play'.

 

Kummatkin sekä Blair Athol että Dalwhinnie ovat Diageon omistamia. Saimme Blair Atholin tislaamosta hienon viskipassin mihin voi kerätä leimoja kun käy vierailemassa Diageon omistamissa tislaamoissa. Viskipassilla saa myös ilmaisen esittelykierroksen sekä maistiaisen jokaisessa tislaamossa. Normaalisti esittelykierroksen hinta noin noin 5-10 puntaa. Diageon omistamia tislaamoja on muistaakseni yhteensä 14 kappaletta. Näistä on onneksi useampi meidän reitin varrella!

 

Blair Athol

 

Dalwhinnie

 

Milntathorth oli mielenkiintoinen pieni kylä. Erinomainen kahvi ja omena-kaneli-skonssi pienessä Heaven Scent kahvilassa. Kirjoittajan ensimmäinen skonssi ikinä :) Tämän lisäksi kylässä oli myytävänä iso kirkko. Siinä olisi vasta mielenkiintoinen asunto.

 

Ajoreitti

  1. Edinburgh
  2. Milnathorth
  3. Grantown On Spey
  4. Rothes
  5. Charlestown (Aberlour)
  6. Elgin

 

Tislaamot

  1. Blair Athol (Highland)
  2. Dalwhinnie (Highland)

Muutama kuumotusta aiheuttavia kommentteja ajomatkalta

  1. Recalculating route
  2. Make a u-turn now
  3. At the roundabout take the second exit

Majapaikan etsiminen Elginissä oli vähän haastavaa, koska saavuttiin perille vasta noin kahdeksan aikaan illalla. Löydettiin kuitenkin viime hetkellä todella hieno ja suhteellisen halpa  Bed & Breakfast (The Croft). Bongattiin myös samalla Elginin keskustasta mikäs muukaan kuin Gordon & McPhailin myymälä. Sinne huomenna!

 

Illalla käytiin tutustumassa Elgnin paikalliseen pubikulttuuriin. Näköjään kaikki hyvät paikallisten suosimat pubit ovat käsittämättömän pienien ja ahtaiden kujien varrella. Dicey's oli illan valinta yhteisäänestyksin 3-0. Siellä oli karaokeilta ja täytyy sanoa, että paikalliset osaavat laulaa kohtuullisen hyvin. Ainakin huomattavasti paremmin kuin keskiverto suomalainen. Todistettiin myös pieni baaritappelu missä osallisina olivat kaksi naista ja kaksi miestä. Muutama isku ja raapaisu vaihdettiin osapuolten välillä ja tämän jälkeen tilanteen selvittämistä jatkettiin pubin ulkopuolella. Mielenkiintoista :)

 

Ajomatka taittuu mukavasti Ford Kuga citymaasturilla.

 

Ford Kuga

 

PS. Hyvä Suomi! Sain kyllä erinomaisesti tilannepäivityksiä puhelimeen. Iso käsi kaikille tästä! Muistakaa myös sunnuntaina :)